diumenge, 17 de febrer del 2013

PER QUÈ BAIXEN ELS SOUS?

L'any passat el govern, va aprovar una polèmica reforma laboral.
Després d'un període de negociació entre sindicats i patronals que no va obtenir resultats, el Govern la va aprovar de forma unilateral.



Es el Reial decret-llei 3/2012, de 10 de febrer, de mesures urgents per a la reforma del mercat laboral publicat al BOE del dissabte 11 de febrer de 2012. És a dir, l'endemà de ser aprovat pel govern.
L'objectiu segons el govern: "facilitar la contractació, amb especial atenció als joves i als aturats de llarga durada, potenciar els contractes indefinits enfront dels temporals i que l'acomiadament siga l'últim recurs de les empreses en crisis"

On al govenr s'esperaven resultats positius a mitjà termini, a passat un any, que ja és llarg termini i, com ha sigut el resultat després d'aquest any?

A 31 de decembre de 2012 hi ha 5.965.400 parats, el 26,02% del total. Al País Valencià 700.200 parats, el 26,10% del total. Navarra i País Vasc els que menys, algo tindrà que veure que son més autosuficients amb la gestió dels seus impostos.

31 de desembre de l'any 2011 hi havien 5.273.600 parats, el 22,85% del total. Al País Valencià 641.300 parats, el 25,45% del total. Navarra i País Vasc el 13,82% i el 12,61% respectivament.

L'objectiu del govern, per tant no ha sigut l'esperat. Un 12% més de parats al conjunt de l'Estat i un 8% al País Valencià. No vaig a entrar a analitzar més en profunditat les dades però ja veiem que no són bones.

Anem a veure la realitat d'aquesta reforma laboral:
"L'empresari podrà baixar els salaris a discreció".

I els detalls de la reforma laboral.


La consultora Wolters Kluwer també va fer un anàlisi de la reforma laboral., fins i tot aporta una calculadora per al càlcul de la teua indemnització per acomiadament.

Per als advocats laboralistes de Cuatrecasas, on la majoria dels seus clients són empreses, era una reforma positiva. Vídeo de youtube.
"En algunos casos es posible que pueda animar a reducciones de plantilla pero...".

Cuatrecasas advocats

I aquest reportatge de "La Sexta". No us perdeu a partir del minut 6.

Reportaje de "La Sexta"

Per a mi, l'important no és la reforma laboral.

L'important ha sigut la mala política dels bancs (amb el vistiplau de govern i oposició) invertint en economia no productiva com són les hipoteques a tothom (no ho feien per bon cor, ho feien per especulació i expectatives que tenien generades. I els departaments de risc?), veure "Teoria Ninja" del professor Abadia, el meu padrí en la graduació de ADE.

Clar ara com tots sabem, s'han descapitalitzat i els han tingut que salvar. I si els hagueren deixat caure? En lloc d'invertir en economia més productiva com el finançament de empreses (sobretot micro, xicotetes i mitjanes) perquè puguen al mateix temps finançar als seus clients i pagar als treballadors i proveïdors.

Perquè d'una altra manera al final tots demanem cobrar al comptat i no financem. I nosaltres com a clients, si no em financen no compre, si no compre no us deixe benefici, si no us deixe benefici heu d'acomiadar o baixar sous. Si acomiadeu o baixeu sous, eixa gent no té diners per a comprar, ni pagar la seua hipoteca, llavors el banc es queda la meua casa, em tira al carrer i damunt li dec diners.

La culpa es de la banca, que pague la banca.
Sembla que a nivell europeu ja s'ha aprovat una taxa, coneguda com la Taxa Tobin.






D'altra banda la reforma laboral, que era innecessària perquè no era el problema, ha abolit drets adquirits que els treballadors ja teníem.
Amb açò no estic defensant el model, simplement estic donant la meua opinió del que hauria de ser amb el que tenim. Per a mi és més important una Economia Social.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada