dilluns, 4 de març del 2013

XINA: REFORMA POLÍTICA






Xina, un país tan llunyà i cada vegada més proper amb açò de la globalització. 

És el 4t. país més gran del món, i el més poblat aproximadament 1.400.000.000 habitants. La capital es Pekín o Beijin, però la ciutat més poblada és Shanghái. L'idioma oficial és el xinès mandarín.

Xina és la 2a. economia i potència comercial més gran del món. El seu règim polític està inspirat en el comunisme soviètic, es un estat unipartidista, liderat pel Partit Comunista de Xina, no obstant açò econòmicament és una economía mixta des de les reformes de 1978 a càrrec de Deng Xiaoping . 

Des de l'any 2003 fins a l'actualitat governa Hu Jintao com a president i Wen Jiabao com a primer ministre. Xina ha tingut un creixement econòmic molt ràpid, tant que és pensa que sobrepasse a l'economia nord-americana cap a l'any 2016.

Doncs bé, una vegada a l'any, durant el mes de març, els aproximadament 3.000 delegats o diputats que representen a tot el país, es reuneixen en la capital.

Any del drac


Enguany hi ha una novetat important en aquest tipus de debat sobre l'estat de la nació i és que es van a canviar els testimonis. El president Hu Jintao i el primer ministre Wen Jiabao seran substituïts pels seus segons Xi Jimping i Li Kequiang respectivament.

Xi, de 59 anys, i el seu equip hauran de fer front a un ampli ventall de problemes: la forta corrupció, la degradació mediambiental, les suspicàcies dels veïns asiàtics pel creixent poder militar i econòmic xinès, la tensió amb Estats Units, les ambicions nuclears de Corea del Nord, l'agreujament del conflicte ètnic a Tibet, les creixents demandes de reformes polítiques de la població i, en particular, les extremes diferències socials i l'esgotament del model econòmic, segons el diari EL PAIS.

La Conferència està, en gran mesura, controlada per membres del Partit Comunista de Xina (PCX), però també està composta per celebritats de la cultura, la ciència, el món econòmic i empresarial o l'esport. Conclave sobre el futur de Xina titula EL MUNDO.

10 anys en el càrrec li esperen a uns representants, que presumim, portaran al país a ser la primera economia del món.

Encara que primer hauran d'arreglar els problemes interns, entre ells, reduir les desigualtats socials.
Us deixe un enllaç interessant sobre l'opinió que dóna Emilio Cárdenas, l'Ex-ambaixador d'Argentina davant les Nacions Unides.

La web de l'ambaixada Xina a Espanya també es fa ressò de l'esdeveniment.

Enguany, els canvis de líders eclipsaran en bona part l'elaboració de noves lleis i polítiques nacionals, encara que sí se sap que en l'ANP es debatran canvis d'estructura moderats en el sistema de govern, tals com donar major poder a competències com la seguretat alimentària o les polítiques marítimes.

Un 23 per cent dels delegats són dones, i un 14 per cent representen a les minories ètniques del país.


Quant a la R+D xinesa, hi ha veus que diuen que desbancarà als EE.UU l'any 2016. Xina ja no vol ser la fàbrica del món i vol ser el lloc o el laboratori on s'inventa el futur. La despesa xinesa en R+D augmenta a dos dígits percentuals tots els anys.
D'altra banda Xi diu que no cal oblidar els ensenyaments de Karl Marx.

Aquests nous mandataris crec que estan enfront d'un moment històric, on el futur ja no només del seu país,  sinó de la resta del món dependrà de les polítiques que duguen a terme. Són gent, encara que deixebles dels seus antecessors, jove i amb esperem que bones intencions.

Veient algunes fotos, pense que el país ha de ser una meravella.








     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada