dimecres, 6 de març del 2013

SÓC MULTIMILIONARI


Per aquestes dates i des de 1986, la revista Forbes publica, tots els anys, una llista de les persones més riques del món (The World's Richest People).


La revista Forbes, és publicada cada dues setmanes. Els seus competidors principals en la categoria de revistes de negocis dels EE.UU són Fortune, la qual és publicada també cada dues setmanes, i Business Week. El lema de la revista Forbes és “L'eina del Capitalista”. És normal, tenint en compte que la seua seu està situada en la Cinquena avinguda de Nova York.






L'empresari mexicà Carlos Slim és una vegada més l'home més ric del món, seguit per Bill Gates. Amancio Ortega, l'espanyol màxim accionista d'Inditex, grup al que pertany Zara., es col·loca com el N º 3. El valencià Juan Roig, propietari de Mercadona, apareix en la posició 219. És açò un motiu per a sentir-se orgullós?
Ací teniu l'enllaç directe a la llista completa on podeu filtrar amb diferents opcions.

Entre els 10 primers de la llista, hi ha 5 dels EE.UU, 2 francesos, 1 mexicà, 1 espanyol i 1 de Hong Kong.

Se m'ha ocorregut fer una comparativa per a veure si existeix alguna relació entre la renda per capita d'un país i els seus multimilionaris.



La renda per captia, és un indicador comunament usat per a estimar la riquesa econòmica d'un país. Nombroses evidències mostren que la renda per càpita està positivament correlacionada amb la qualitat de vida dels habitants d'un país. Es el resultat de dividir el PIB entre el nombre d'habitants d'eixe país. 
Clar açò no és del tot real ja que al final és una mitjana estadística i no té en compte les diferències socials del país. (Per exemple, si el meu veí te dos cotxes i jo cap, la mitjana estadística diu que tenim un cotxe cadascun.)

Si veiem l'estimació de la renda per capita realitzada pel FMI (Fons Monetari Internacional) per a l'any 2012. (No més els 30 primers països).


Aquesta llista ens donaria els països més rics del món.

El primer que em crida l'atenció, és que a Espanya la col·loquen en la posició 28 amb una renda per capita de 30.412 ojo!!, dolars internacionals. Lo que en euros vindria a ser uns 19.000 eur. per capita (Si unifiquem preus a l'índex Big Mac de gener de 2013). Curiós, tenint compte que hi ha 5M d'aturats. Crec que són algo optimistes aquests del FMI.

Si veiem els 30 primers de la llista Forbes, obtenim les següents dades (nombre de multimilionaris per país):

EUA 16
Hong Kong 3
França 2
Alemanya 2
Mèxic 1
Espanya 1
Suècia 1
Aràbia Saudita 1
Índia 1
Itàlia 1
Canadà 1

Mai se m'ha donat bé l'estadística però a la vista sembla que no hi ha correlació entre la renda per capita d'un país i el seu nombre de rics.
De fet si agafeu la llista i filtreu per Xina, veureu que hi ha una montonà de xinesos multimilionaris, no obstant açò, quant a renda per capita, apareixeria en la posició 90 amb 9.143 dòlars internacionals per capita. Però,  és la segona economia del món.

Els 5 primers països més rics del mon no tenen ningún multimilionari, fins a la posició 108 on Singapur te un representant.

En fi que seguisc pensant que la distribució de la renda es injusta. L'economia hauria de ser més social.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada