divendres, 22 de febrer del 2013

STOP DESNONAMENTS



Ahir vaig recordar que allà per l'any 2005 vaig llegir un llibre que ja parlava del col·lapse econòmic i de com els bancs ens prestaven diners a canvi de temps.

EL NOSTRE BALANÇ (exemple)
El nostre actiu (el que tenim) : el cotxe, la casa, els mobles, algo de diners al banc.
El nostre pasiu (els deutes): 35 anys de temps.

EL BALANÇ DEL SISTEMA
El seu actiu (el que te): tot el nostre temps.
El seu pasiu (el que ens deu): res

El col·lapse del sistema va arribar quan els presidents dels bancs no trobaven solució, havien recuperat tots els immobles hipotecats per embargaments. Eixos immobles ja no valien res.
Qui comprava ara eixos pisos que eren la garantia final de les hipoteques concedides?
Llavors ningú comprava els seus pisos perquè ningú treballava i no tenia diners per a demanar hipoteques.

Al final el govern s'adona que ningú va a treballar, les empreses estan inactives, els bancs en fallida.

El llibre ens feia veure que som els ciutadans els que sostenim les economies i que podia arribar el dia en què els productes de consum es convertiren en armes per a una rebel·lió silenciosa dels ciutadans contra els excessos i la irracionalitat del sistema.

Després de refrescar la memòria amb aquesta rondalla on "L'important és el temps", què passa en la realitat?


Que la constitució espanyola de l'any 1.978 parla en els seus articles 47 i 50 del dret dels espanyols a gaudir d'un habitatge digne i adequat. Els poders públics garantiran i promouran el benestar als ciutadans de la 3ª edat, entre altres, els problemes d'habitatge.












El Dret universal a l'habitatge, com un dels drets humans, apareix recollit en la Declaració Universal dels Drets Humans en el seu article 25, apartat 1 i en l'article 11 de Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals (PIDESC).

I llavors que està passant? Que els bancs acumulen habitatges i la gent diu que ja n'hi ha prou!!!


Simulació desnonament en nochebuena

Però encara queden humans en el món. La societat civil ha hagut d'organitzar-se per a analitzar i denunciar el problema, però també per a defensar els drets i necessitats de la gent davant els desnonaments i, finalment per a proposar canvis en les polítiques públiques. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca es un dels moviments que lidera aquesta defensa.

S'ha pressionat a les entitats financeres per a aconseguir dacions en pagament (que el deute quede saldat amb la vivenda).
La PAH presentà en el Congrés dels Diputats 1.402.854 signatures a favor d'una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a canviar la legislació hipotecària a Espanya. Entre les principals mesurades propostes inclouen la dació en pagament amb caràcter retroactiu, moratòria universal per als desnonaments i un lloguer de caràcter social.
El passat 12 de febrer (just després de la visita de Mario Draghi), en el Congrés dels Diputats es va votar favorablement per unanimitat encara que el Partit Popular va estar en contra fins a l'últim moment el vot era per a acceptar que es debata aquesta ILP. Cada vegada més, la pressió social fa que s'accepten les propostes plantejades per la majoria de la societat.



I que més podria fer el govern per a ajudar als que perden la seua casa?.

Complir i fer la llei, i com és la norma suprema del "Regne"?, la Constitució del 6 de desembre d'1.978. I que diu en el seu article 47?.

"Artículo 47: Todos los españoles tienen derecho a disfrutar de una vivienda digna y adecuada. Los poderes públicos promoverán las condiciones necesarias y establecerán las normas pertinentes para hacer efectivo este derecho, regulando la utilización del suelo de acuerdo con el interés general para impedir la especulación. La comunidad participará en las plusvalías que genere la acción urbanística de los entes públicos."

Crec que no s'està complint res del que diu l'article veritat?.
Els poders públics, deurien intervenir en aquests casos de desnonaments. Deixar la seua dependència del sector bancari i imposar-los normes i també impostos amb els que construir habitatges socials.

Comprovar que efectivament el ciutadà que no paga la hipoteca és perquè no té recursos per fer-ho.

Obligar als bancs a que no executen el desnonament i obligar-los a concedir període de carència total fins que la persona puga tornar a pagar els seus rebuts.

La gent ja està arribant al suïcidi amb aquest tema. Us deixe un enllaç a un article del Levante-emv on un psicòleg de la UMH d'Elx analitza el tema.


Bé, açò com sempre són opinions i comentaris personals.

També cal recordar als que manen i als banquers que en els últims compassos de la vida, tots els que van a morir fan balanç de la mateixa.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada