dissabte, 23 de febrer del 2013

FESTA: FALLES 2013


Un any més arriba el mes de març i amb ell les falles.

Les falles son d'origen pagà i prové del costum llatí d'encetar fogueres per a donar la benvinguda a la primavera.

A la ciutat de València i a altres municipis del País Valencià, esta tradició mil·lenària derivà en cremar els trastos vells al final de l'hivern, i en particular els fusters, el dia de Sant Josep, com que és el seu patró.


Donat el caràcter jocós (graciós i divertit) dels valencians es començaren a cremar figuretes que representaven persones o fets de l'any anterior. La seua cremada significava l'alliberament d'estos fets o poder ensanyar-se en ells. La festa va evolucionar a un caràcter més satíric i irònic i els munts de fustes es van convertir a poc a poc en monuments més elaborats, a on els ninots (figuretes iròniques) es dissenyaven i pintaven amb antel·lació.

Les falles es caracteritzen també per la massiva presència de música, en forma de bandes de música i xarangues pels carrers, i de coets, en totes les seues formes (masclets, focs d'artifici, etc.) i a tothora.

Fallera major i Fallera major infantil de València 2013
Encara que les activitats falleres se celebren amb més intensitat des del 15 al 19 de març, les activitats falleres comencen pràcticament des d'acabades les anteriors, amb presentacions de falleres, l'elecció de la Fallera Major i Fallera Major Infantil, la Crida, i les mascletades.




I les falles no van soles, sinó que estan embolicades juntament amb un programa de festes que les acompanya.



I a Bétera?

Ací podeu consultar els esbossos del que seran les falles 2013.

Actualment a Bétera, tenim 5 falles:

1.- La falla Gran Via del Este que és la més antiga del poble i data de l'any 1.969.
2.- La falla de La Barraca, és la segona en antiguitat i va nàixer l'any 1.973.
3.- La falla Gran Via del Sur, és la nostra tercera falla que ve veure la llum per primera volta a l'any 1.980.
4.- Al 1.993 es va plantar per primera vegada la falla del Carraixet.
5.- La falla més jove és la del Junqueral, que va arribar l'any 2.012.

Per a més informació us deixe l'enllaç a la pàgina de l'Ajuntament de Bétera en el qual es parla de les falles de Bétera.

Podeu consultar l'actualitat de les falles de Bétera en aquest enllaç del www.betera.com i també al facebook de la Junta Local Fallera de Bétera.

Avui he llegit una notícia en el Levante que parlava de com la normativa europea prohibeix als menors de 12 anys tirar petardos, encara que el Consell per decret al 2011, va decidir que:

La Categoria 1: De molt baixa perillositat i nivell sonor insignificant (bombetes, mini petardos, bengales), podran ser utilitzats pels xiquets a partir de 8 anys.
La Categoria 2: que també es tracten d'articles de baixa perillositat i baix nivell sonor, que han de disparar-se a l'aire lliure en zones delimitades com poden ser els xinesos, les fonts o els voladors podran ser utiliztas per xiquets a partir de 10 anys.
Portem dos anys amb la normativa en vigor però fent cas omís de la mateixa, els agents iniciaran el 1 de març en València ciutat, una campanya pels casals fallers per a informar que exigirà una autorització per escrit en els carrers, amb multes de fins a 300 euros als pares dels menors que tiren petardos sense permís.




Opine que els de Europa desconeixen les festes i tradicions dels diferents països que componen la Unió i imposen normes sense conèixer la realitat, i no em referisc solament a les falles.

He de reconèixer que no sóc seguidor de la festa però sempre s'agraeix una bona xocolatà amb bunyols o xurros i de vegades veure la cremà.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada