dimarts, 5 de febrer del 2013

CIÈNCIA: NANOTECNOLOGIA VS LEGISLACIÓ

Avui vaig a parlar de ciència. Un camp que no és el meu però amb el qual estic vinculat pel meu treball.

TITULAR DEL DIA:
Ana María Díez Pascual treballa en el grup de física de polímers de l'Institut de Ciència i Tecnologia de Polímers (ICTP-CSIC). Allí ha desenvolupat, al costat de la resta del seu equip de recerca, un projecte en nanotecnologia capaç de fabricar millors materials en la indústria aeronàutica. El MIT te tota una secció dedicada a la nanotecnologia.
Aprofite per a fer una referència al fet que el Conseller Buch també està aquests dies pel MIT. Serà per a bé?. Per cert que no crec que siga molt secreta si està al diari ValenciaPlaza.

No anem a parlar, avui, de lo abandonada que està la Ciència en aquest país. Un dels pilars en els quals s'hauria de basar el creixement econòmic i el nostre progrés. I que queda molt bé parlar d'açò en un discurs polític. Però és queda en aixó, en un discurs.


Hi ha molt tema però no em vull enrotllar.
Què és la nanotecnologia? és la tecnologia dels materials i de les estructures en la qual l'ordre de magnitud es mesura en nanómetros, amb aplicació a la física, la química i la biologia. Així la defineix la RAE.

Però, quines son totes les ciències que estudien la nanotecnologia i quins són les seues aplicacions actuals i futures?

Química
Bioquímica
Biologia molecular
Física
Electrònica
Informàtica
Matemàtiques
Medicina
Nanoingenieria


Segons un informe d'un grup d'investigadors de la Universitat de Torontó, a Canadà, les quinze aplicacions més prometedores de la nanotecnologia són:

Emmagatzematge, producció i conversió d'energia.
Armament i sistemes de defensa.
Producció agrícola.
Tractament i remediació d'aigües.
Diagnòstic i garbell de malalties.
Sistemes d'administració de fàrmacs.
Processament d'aliments.
Remediació de la contaminació atmosfèrica.
Construcció.
Monitoratge de la salut.
Detecció i control de plagues.
Control de desnutrició en llocs pobres.
Informàtica.
Aliments transgènics.
Canvis tèrmics moleculars

I avuí?:
Nanotecnologia aplicada a l'envasament de aliments. Una de les aplicacions de la nanotecnologia en el camp d'envasos per a alimentació és l'aplicació de materials aditivats amb nanoarcilles, que milloren les propietats mecàniques, tèrmiques, barrera als gasos, entre unes altres; dels materials d'envasament. En el cas de millora de la barrera als gasos, les nanoarcilles creen un recorregut tortuós per a la difusió de les molècules gasoses, la qual cosa permet aconseguir una barrera similar amb espessors inferiors, reduint així els costos associats als materials.

Els processos d'incorporació de les nanopartícules es poden realitzar mitjançant extrusió o per recobriment, i els paràmetres a controlar en el procés d'aditivació dels materials són: la dispersió nanopartícules, la interacció de les nanopartícules amb la matriu, les agregacions que puguen tenir lloc entre les nanopartícules i la quantitat de nanopartícules incorporada.

Desafortunadament, ciència i legislació europea no van sempre de la mà. D'una banda es reconeix que és un avanç revolucionari però, per una altra, es regula i prohibeix la utilització de la majoria d'aplicacions. No obstant açò la ciència segueix avançant.

PROBLEMATICA: El major part del sector empresarial no està per la labor d'invertir en aquesta ciència per la problemàtica legislativa.


Us deixe un enllaç a un bloc colombià que parla de Nanotecnologia i que ens menciona. Enllaçant amb la nostra secció de nanotecnologia, en la que treballa la nostra gent des de fa anys.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada