diumenge, 8 de setembre del 2013

El desenvolupament humà i la R+D+i

PNUD
El PIB s'utilitza com una mesura del benestar material d'una societat basada en el consum.

La recerca i desenvolupament tècnic i científic contribueix al creixement d'aquest PIB per la seua aportació al benestar material però, la ciència va més enllà, també contribueix al benestar immaterial com és la millora de la salut, la educació o també la dieta i les seues innovacions o reinvencions.

Existeix un indicador, elaborat pel Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD o UNDP) anomenat índex de desenvolupament humà (IDH), que mesura l'esperança de vida llarga i saludable, el nivell d'educació i el PIB per capita.

El desenvolupament humà es el procés pel qual una societat millora les condicions de vida dels seus ciutadans cobrint les necessitats bàsiques i complementàries, i creant un entorn en el qual es respecten els drets humans.

Vegem l'evolució de la inversió en R+D com % del PIB entre els anys 2005 a 2011.

Font Eurostat










I gràficament:

Inversió R+D 2005-2011

El millor aspecte evolutiu ho presenta clarament Corea del Sud, que ja supera fins i tot a Finlandia i al Japó amb un 4,00% del seu PIB invertit en R+D+i al 2010. Hem de saber que l'objectiu Europa 2020 es una el 3%.
D'altra banda Espanya te una inversió del 1,33% del PIB al 2011 i conjuntament amb Russia, representa la part baixa d'aquest gràfic.

Si fem una ullada a l'Informe sobre Desenvolupament Humà 2013, titulat “L'ascens del Sud: Progrés humà en un món divers”, podem comprovar com un dels indicadors a tenir en compte és justament aquest, el de la innovació i la tecnologia.

Us deixe l'informe 2013 que, pot ser, tarde un poc a aparèixer.






Si no carrega, click ací.

Amazon

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada