diumenge, 1 de setembre del 2013

Dèficit asimètric


Un concepte que mai havia escoltat aquest del dèficit asimètric

El dèficit es la falta d'alguna cosa, val, aplicat als pressupostos públics significa que les despeses superen als ingressos.

Asimètric es algo que està desequilibrat o que per tant no és igual per a tots si ho apliquem a uns pressupostos públics.

Després del consell de ministres del divendres passat on es van validar els objectius d'estabilitat pressupostària i de deute públic 2013-2016 per a les CCAA amb el vist i plau del consell de política fiscal i financera, la secció d'economia de Invertia publicava aquest article.

Fem-li una ullada a aquestes dades publicades en la web de La Moncloa.


Curiós però el País Basc, Navarra, Ceuta i Melilla no apareixen en aquesta taula.
El primer que podem veure és que proporcionalment al PIB, l'autonomia més endeutada és la nostra, la valenciana, amb un objectiu de deute del 31,30% del nostre PIB en 2013.

El segon que veiem és que, efectivament, per al 2013 hi ha asimetria en el deute. Els valencians podem incrementar el nostre deute en un 1,6% del nostre PIB, en front l'ncrement més baix que serà la de Extremadura amb un 1% del seu PIB.

Per als anys 2014, 2015 i 2016 dèficit simètric, en proporció al PIB, increment autoritzat del 1,00%, 0,70% i 0,20% respectivament per a totes les autonomies.

Finalment veiem com ningú redueix el seu deute sinó que, al contrari, totes les autonomíes hauran incrementat el seu deute a l'any 2016. Canàries liderarà l'increment del deute amb un 16,28% al 2016 respecte a l'objetiu de 2013. Extremadura amb un increment del 14,20% i Astúries amb el 13,33% li segueixen.

Els qui menos poden endeutar-se son Catalunya amb un increment autoritzat total al 2016 del 1,10% respecte del 2013, País Valencià amb el 0,32% permès i les Illes Balears amb el 1,72%.

Anem a intentar passar aquestes dades a nombres absoluts per a veure-ho des d'un altre punt de vista.

Taula obtinguda de la web datosmacro.com
Veiem com les Illes Balears han incrementat el seu PIB un 0,5%,
Catalunya amb el major PIB estatal, no més ha caigut un -0,10%

Si creuem ara les dades relatives amb els absoluts, ens dóna una idea del nivell d'endeutament de cada autonomia per al 2013 i com estarem (a PIB constant) suposadament en 2016.


















Sembla que clarament som l'autonomia més endeutada de totes amb uns 31.500 milions d'euros. I els interessos que ha de generar aquest deute?. Si ens tornaren els nostres diners, estimats en aproximadament 12.000 mil. d'euros, podríem baixar el deute a fins a 19.500 mil. d'euros el que suposaria aproximadament el 20% amb la conseqüent disminució d'interessos.


Algunes dades: Veiem la contribució de cada autonomia al total estatal. Catalunya és la que major pes tindria en el PIB total de l'Estat amb el 19%. País Valencià, Catalunya, Madrid i Andalusia suposen pràcticament el 60% del total.

D'altra banda es pot apreciar com no hi ha una relació directa entre el pes relatiu dels habitants per autonomies i la contribució al PIB de cadascuna d'eixes autonomies.
Madrid, Catalunya i Pais Basc aporten més que cap altra en relació al nombre d'habitants. En canvi, les altres dues economies que més aporten al PIB, Andalusia i el País Valencià, presenten el pitjor aspecte respecte al nombre d'habitants.

Si ho veiem com a PIB per capita o, com dirien en termes empresarials, com a productivitat per habitant clarament s'aprecia com el País Basc és el més productiu, seguit per Madrid, Navarra i Catalunya. Els Valencians quedem a nivell de Ceuta i Canàries amb uns 20.000 eur. per habitant. En la part baixa, sembla que, Andalusia, Extremadura i Melilla son els menys productius. La mitjana estatal estaría en 22.750 eur. per habitant.

Com a conclusió i al meu entendre, i com diuen els economistes, tot és relatiu en economia i, com hem vist, també asimètric.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada