dilluns, 29 de juliol del 2013

L'ESPASA PROTO-ETRUSCA TROBADA A BÉTERA


Un altre text de l'antiga Área de Serveis del Vilaweb Bétera:

La revista «Ampúrias» de l'any 1948, publicava un article signat per Octavi Gil Farrés, que explica la troballa d'una espasa proto-etrusca al terme de Bétera. L'espasa es conserva al Museu Arqueològic de Madrid.

GIL FARRÉS assegura que és una de les poques peces corresponents a l'època de trànsit entre les Edats del Bronze i del Ferro, i no dubta a afirmar que és una peça excepcional i potser única.

L'ESPASA podria situar-se entre el 800 i el 750 a.d. C.

GIL FARRÉS la descriu així:
«té 0,486 m de longitud de cap a cap; 0,041 m d'amplària màxima, a l'inici de la fulla, i 0,03 de grossor. Consta de llarga fulla, amb punta allñargada de llengua de gat i, per la banda contrària, es prolonga en una llengüeta de forma romboidal que rematà en un frontó de contorn totalment corb. (...) la llengüeta presenta un vorell, prou deteriorat, en tota la seua longitud, (...), a mès hi ha quatre orificis, un d'ells conservant encara un clauet; hi ha 2 a la capçalera de la fulla i els altres als centres de la llengüeta i el frontó...
...)

Cas que es poguera confirmar que l'espasa en qüestió arribà en aquell segle als nostres territoris representaria -a més d'una de les mostres més antigues de la relació entre les peninsules Ibérica i Itàlica- la demostració de l'existència d'un poblament humà anterior a l'iber a les nostres terres.
No es pot determinar exactament l'època en què l'espasa arribà a Bétera.

Afortunadament i gràcies a internet, hem localitzat el text original. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada