dimarts, 23 de juliol del 2013

Reforma Energètica‏

Logo Som Energia
Dos van ser els motius que em van fer (fa uns mesos) fer-me soci de la Cooperativa d'Energia Verda Som Energia.

Primer, perquè vaig pensar, que açò de les energies verdes contribueix a la sostenibilitat mediambiental i, segon, perquè volia formar part d'un model empresarial basat en l'economia social. Que, d'alguna manera també és on treballe.

Després em vaig assabentar que venien a fer una xarrada en l'Ateneu de Bétera i vaig anar a conèixer-los de primera mà.

Hi ha més cooperatives dedicades a l'energia verda a Espanya. Les andaluses Zencer i Enerplus i la basca Goiener.

Ara amb la reforma energètica publicada en el BOE mitjançant el Reial decret-llei 9/2013, de 12 de juliol, la llum ens pujarà més del 20% i no un 3,2% segons explica Vozpópuli

No entenc molt del tema, però si el dèficit de tarifa vol dir que el cost de l'electricitat (generació, transport, distribució, comercialització i consum) és més barat que el preu al que ho ven el nostre oligopoli (Iberdrola, Fenosa, Endesa, EDP i E.On Espanya) agrupat en la patronal que es diu UNESA

llavors, com són possibles els beneficis del grup que presenta Iberdrola pàg. 14 (per exemple)?.
2.868.539.000 euros, si, dos mil vuit-cents milions d'euros després d'impostos.

D'altra banda, no entenc com pot ser que en tota Europa, sobretot els més avançats, i després del que del que va passar a Japó, estiguen afavorint i fomentant les energies renovables i ací es penalitzen, fins al punt de pensar en una expropiació encoberta segons les Associacions de productors renovables i del sector solar.


Us deixe la nota de premsa conjunta en contra de la reforma energètica: Madrid, 23 de juliol de 2013


1. Que la reforma energètica que ha aprovat en part (i la resta en tramitació urgent) el govern constitueix l'atac definitiu contra el model energètic net i al servei de la ciutadanía que demanda el planeta i la nostra societat. Que els únics que ixen indemnes són, una vegada més, les poderoses empreses que dominen el sector elèctric. Per molt que ens intenten convèncer que el sacrifici que s'imposa als diferents agents és equilibrat, és evident que les companyies del lobby elèctric van a acabar repercutint als consumidors les retallades que ara se'ls apliquen. Seran aqueixos mateixos consumidors, juntament amb els contribuents via Pressuposats Generals de l'Estat i, sobretot, els productors d'electricitat renovables els que patiran íntegrament l'ajust.

2. Que amb la proposta de regulació de l'autoconsum, el govern mana un senyal: no importa reduir la nostra dependència dels combustibles fòssils, no importa el canvi climàtic, no importa la desocupació, ni importa fer desaparèixer un sector productiu en el qual, per una vegada, el nostre país s'havia col·locat en una posició d'avantguarda. L'única cosa que importa és acabar amb el dèficit de tarifa, afectant el menys possible al compte de resultats de les grans elèctriques (quan són aquests grans beneficis els autèntics culpables del dèficit). No es van a poder muntar els milers de petites instal·lacions lligades al consum, malgrat no necessitar ja cap tipus de suport econòmic, simplement perquè la producció d'aqueixes plantes, disseminades per tot el territori, competeix amb l'electricitat generada per les centrals contaminants propietat de UNESA.

3. Que, com ha demostrat ja repetidament aquest govern (que va votar en contra de la Directiva europea en aqueix sentit), l'estalvi i l'eficiència constitueixen un problema i no una de les eines de solució dels greus problemes que enfrontem en l'àmbit energètic. En aquesta ocasió, la proposta d'augmentar el terme de potència en la nostra factura de la llum (la quantitat fixa que paguem, amb independència que el consum siga menor o major) suposa incentivar aqueix mateix consum. No ens oblidem: les grans elèctriques han de vendre electricitat per a posar a funcionar a les seues centrals de cicle combinat que ara estan parades.

4. Que, com s'ha demostrat, el poder polític i econòmic està al davant i no a favor de l'interès general. Que només ens queda mobilitzar-nos, participant en les plataformes que defensen el canvi i pressionant per tots els mitjans possibles als quals ens governen.

Però encara més important, i est és el missatge principal que volem traslladar a la ciutadania és que no n'hi ha prou amb mobilitzar-se, és necessari passar a l'acció. Les organitzacions ací presents representem l'avantguarda del fer en el camí cap a un nou model energètic. Recolzant-nos, els ciutadans van a aconseguir molt més i molt abans l'objectiu que perseguim: un model energètic basat en l'estalvi, l'eficiència, les renovables i la sobirania energètica.

No ens oblidem que aquestes organitzacions representen, avui dia, l'autèntic enemic a batre. Per açò, necessitem el suport de la ciutadania, reforçar aquests brots verds (aquests sí que ho són) del canvi de model energètic (i també econòmic), perquè no podem eixir de la crisi i no deixarem de patir crisi cada vegada més profundes, sense canviar aquests models.

Encara recorde una de les lleis bàsiques que estudiem en física. L'energia ni es crea ni es destrueix, es transforma.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada