dijous, 4 de juliol del 2013

El dia de la independència


Avuí es el día de la festa gran als EEUU "The fourth of July":

El día 4 de juliol de l'any 1.776, el que avui coneixem com els Estats Units d'Amèrica va proclamar la seua separació formal de l'Imperi britànic. Un imperi econòmic que va veure finalitzada la seua hegemonia durant el segle XX. Justament en favor dels EE.UU.






El creixement dels moviments nacionalistes anticolonialistes en els territoris súbdits durant la primera meitat d'aquest segle, el XX, va desafiar a una potència imperial, que cada vegada havia de preocupar-se més per assumptes més propers, especialment després de la Segona Guerra Mundial. Aprofitant aquesta oportunitat, primer l'Índia, i després d'ella altres territoris d'Àsia i d'Àfrica van reclamar convertir-se en estats independents. Després d'alguns intents desastrosos d'evitar-ho, El Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda del Nord va haver d'acceptar la nova situació que va conduir a l'antic Imperi a convertir-se en el que avui dia és la Commonwealth.

Tots els homes naixen iguals i posseeixen certs drets inalienables, entre ells la vida, la llibertat i la cerca de la felicitat; que els governs poden governar només amb el consentiment dels governats; que qualsevol govern pot ser dissolt quan deixa de protegir els drets del poble

Amb eixa filosofia es va proclamar la independència.


Els signants de la declaració d'independència que major transcendència han tingut històricament van ser Benjamin Franklin, George Washington, John Adams i Thomas Jefferson.

Benjamin Franklin al billet de 100 dòlars

La destinació de la nova nació es va lliurar en una guerra amb Gran Bretanya. Amb l'ajuda de francesos i espanyols i, conduïts per George Washington, van aconseguir derrotar a la seua antiga metròpoli en Saratoga (1777) i Yorktown (1781). Dos anys després se signava el Tractat de París pel qual Gran Bretanya reconeixia la independència dels Estats Units.

Com als americans els agrada fer-ho tot en gran, algunes característiques de les curioses tradicions d'aquest patriòtic dia per als nord-americans.


En CONGRÉS, 4 de juliol de 1776.

La Declaració unànime dels tretze Estats Units d'Amèrica,

Quan en el curs dels esdeveniments humans es fa necessari que un poble dissolga els vincles polítics que ho han lligat a un altre i prenga entre les nacions de la Terra el lloc separat i igual al que les lleis de la naturalesa i del Déu d'aqueixa naturalesa li donen dret, un just respecte al judici de la humanitat exigeix que declare les causes que ho impulsen a la separació.
[...]


Us deixe l'enllaç a la declaració de la independència del 4 de juliol de 1.776 en espanyol.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada