dimarts, 11 de juny del 2013

Finançament Bancari Empresarial - "Que corra el crédito"

Avui dia una de les grans dificultats per la qual travessen la majoria de les empreses és el del finançament bancari. Un problema que tots coneixem i que, a priori, és difícil d'entendre després del rescat europeu a la banca del passat any.

Hi ha una teoria molt bona i que té tot el sentit, des d'un punt de vista financer:

Si els bancs demanen prestat en el mercat interbancari al 0,5% d'interès anual aproximadament segons l'euribor i, poden invertir-ho en deute públic espanyol (ja no dic de Grècia, Irlanda o Portugal) al 4,5% de rendibilitat anual (obligacions a 10 anys) gràcies a la prima de risc que està situada en 300 per sobre de l'alemana (que és la referència), llavors, perquè arriscar a finançar a les Pimes?. No ho necessiten, i si ho fan, el tipo d'interès es prou superior a eixe 4,5%, es desorbitat, també per als préstecs de les families.

Hi ha un model que està agafant bastant popularitat en els últims temps, es tracta del model de la Banca Islàmica, vegem com funciona: 

En aplicació de la llei islàmica,  l'activitat econòmica d'aquetes terres, tracta de seguir les normes de la sharia pel que fa a les despeses, estalviar, invertir, donar, etc. L'objectiu és aconseguir una justícia socio-econòmica i la distribució equitativa de l'ingrés i la riquesa.

El model bàsic de les finances islàmiques és la prohibició de pagar i rebre qualsevol forma de tipus d'interès
(riba). El fet de fer diners de diners és considerat usura i per tant està prohibida en l'Islam.

L'altre principi és una creença fonamental en la distribució dels beneficis i riscos en la realització de negocis. El client i l'entitat financera han de compartir els riscos en totes les inversions i els beneficis han de repartir-se entre ells amb equitat i reciprocitat.

Pense que es un model més just que el que tenim en l'actualitat, on, el tipus d'interès està subjecte a variacions en el mercat. Sembla com un tipus de finançament a interès fix però sense revisió cada x anys, sempre es el mateix.
Podria ser que d'ací eixe costum de regatejar preus que té en aquesta cultura?. 
Açó també és capitalisme, però semblea quee menys especulatiu.

Uns exemples de bancs islàmics (que funcionen baix aquest sistema):
Abu Dhabi Isalmic Bank

Més informació sobre la banca islàmica en aquest post o en l'enllaç a elPeriódico.com.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada