dilluns, 10 de juny del 2013

10 Preguntes







Avui fa just una setmana que Joano (el meu cosí) va deixar la seua acta de regidor de l'Ajuntament de Bétera després de més de 12 anys en la primera línea política del poble.





Crec que és un bon moment per a realitzar un resum a la seua trajectòria, per açò li hem fet una xicoteta  entrevista de 10 preguntes:


10 PREGUNTES


1.-Quan decidires entrar a la política?
L'any 1997 tenia 22 anys.

2.- Per què ho vas decidir?
Un amic (xente) em comentà que feien una xarrada els de la Unitat del Poble Valencià i que seria interessant escoltar-los. Nosaltres sempre estàvem parlant de que Bétera estava morta culturalment i els de l’Ajuntament eren uns incompetents. A més, ja havíem anat a algunes manifestacions del 25 d’abril (dia de les llibertats nacionals) i la UPV era l’opció política que havia votat en les eleccions del 95. En esta xarrada vingué Enric Morera i Català com a ponent i Sergi Asensi Hervàs (El figuero) era el jove que l’acompanyava en la taula. Érem 10 persones, totes molt joves i decidirem quedar per una segona reunió, on enseguida sorgí molt bon rotllo entre nosaltres. Totes i tots férem una pinya (Sergi, Ramonet, Desampa, Meli, Pelli, Armando, Jose Miguel, Robert, Amparo, …) i açò feu que els inicis foren molt divertits i treballarem moltíssim. Encara que jo els primers anys dediquí més temps a estar en El Consell de la Joventut que al partit.

3.- Com ha evolucionat el poble de Bétera des de que començares? (en lo econòmic, en lo cultural, en els serveis públics, infraestructures...) Ha crescut molt no?
En lo econòmic cal destacar els efectes del “boom” urbanístic, un urbanisme salvatge que ens ha pillat de ple i que finalment ha resultat ser el que molts anunciàvem, especulació “pura i dura”.  Aquest urbanisme “desbocat” ha provocat que s’incremente la població de manera exponencial i això ha fet que hi haja un poc més d’activitat comercial, encara que tampoc s’hem convertit en un poble referent per tindre un gran teixit comercial. 
Molt poc podria destacar a nivell econòmic,  es cert que alguna gent ha sabut aprofitar aquest increment poblacional i ha muntat alguns serveis que funcionen molt be (acadèmies, escoletes,….) molt relacionats en educació i oci infantil. L’agricultura està clar que va cap enrere, encara que jo tinc depositades moltes esperances en el sector primari i el Polígon Industrial de l’Horta Vella s’ha acabat massa tard i pareix evident que a curt/mitjà termini no funcionarà.
En lo cultural destacar la CAM (Centre artístic i musical de Bétera) com un referent d’associació que ha sabut arreplegar molta gent nouvinguda a Bétera i fer les coses cada vegada millor. També destacar el foment de la música, del cant i del ball tradicional de nombroses associacions de Bétera i com no, la creació de l’Ateneu Cultural fa tres anys que li ha donat un aire fresc al poble molt important. Algunes associacions esportives van molt be; com el futbol o el triatló, encara que moltes altres s’han enfonsat gràcies a la pèssima gestió de l’Ajuntament llevant els monitors esportius.
Els serveis públic continuen siguent un desastre. No crec que l’Ajuntament s’haja ficat les piles en res. Ni en cultura, educació, esports, joventut, agricultura-camins, serveis socials, ….. estan igual o pitjor que l’any 1997.
En infraestructures aprofitaren el Plan E i el Pla Confiança per fer molts edificis que estan  totalment infrautilitzats i encara siguent necessaris en alguns casos, en altres han suposat un fort increment de la despesa municipal que no podem permetre’s.
El més destacable és la carretera de Sant Antoni que han acabat recentment, després de 10 anys reclamant-la de manera insistent. Les variants no crec que les facen i han deixat Bétera com un coll de botella. El metro han dit moltes vegades que anaven a desdoblar la parada de psiquiàtric per permetre que arribaren trens cada 15 minuts i no ho han fet, ni ho faran.
A nivell esportiu i educatiu les infraestructures son insuficients i en ocasions deixa molt que desitjar l’estat en el que es troben.
En definitiva, el poble ha crescut molt, però continua estant tot per fer.


4.- Has estat Alcalde durant 1 mes aproximadament. Que sensació te queda? - Quin projecte portaves per al poble?
Sempre he pensat que la gent ens vota per intentar canviar alguna cosa. Crec que ho intentí i ho he estat intentant sempre, i la sensació que em queda es eixa, jo almenys ho he intentat. L’alcaldia és un capítol més, encara que un capítol molt especial, dins d’una trajectòria de 16 anys. La meu obsessió era i és que Bétera no es convertisca en un poble dormitori, però el Pla General d’Ordenació Urbana de l’any 99 és tan roin que cal treballar en molts fronts per a que açò no passe. La meua idea sempre ha estat en revisar el PGOU i fer polítiques que ens permeten fer de Bétera una ciutat més igualitària i molt activa: plena de vida, de serveis, de comerços i d’oferta lúdica, educativa, social, cultural, juvenil i esportiva. I tots els esforços de l’Ajuntament han d’anar dirigits en esta línia. Però, si tots els diners municipals els destinen a mantenir una macro-estructura de personal totalment ineficient, edificis i infraestructures ineficients i serveis ineficients, van a convertir Bétera en un poble dormitori. En l’actualitat moltisima gent que viu a Bétera, fa la seua vida en altres llocs i sols venen ací a dormir. Cal oferir molt més a estos veïns per aconseguir que compartisquen una part de la seua vida amb nosaltres.

Per exemple, el darrer ple parlarem del mal estat dels parcs infantils de Bétera. Una cosa tan irrellevant per un pressupost tan alt com el del nostre Ajuntament, com destinar uns quants milers d’euros en un bon parc infantil en un lloc estratègic, faria que moltíssimes parelles de Bétera no se n’anaren els caps de setmana als parcs de Moncada, Riba-roja o l’Eliana. Primer dones un servei que és necessari, perquè Bétera és un dels pobles del País Valencià amb més població infantil, però a banda podries donar a guanyar diners a cafeteries de Bétera, podrien crear-se altres serveis o comerços al voltant, i crear llocs de treball… . Però este govern no te cap projecte i mai disposa de quatre duros pal que realment és important. Ara només hi han deutes…..estan deixant un Ajuntament de vergonya.

5.- També has vist governar altres 3 alcaldes durant el teu pas per la política. Com definiries a cadascú?
No m’interessa cap dels tres. Ni compartisc les seues idees de governar, ni m’agrada com han treballat. Tots han malbaratat els diners públics d’una manera vergonyosa. Si que es cert que tots tres tenen un bon caràcter i a la seua manera s’han involucrat amb el teixit social de Bétera. M’agradaria que Germàn Cotanda canviara aquesta manera d’entendre la política (la política dels grans “fastos”) i plantejara un model de ciutat, però tinc molt poques esperances.

6.- Com valoraries les últimes eleccions municipals i l'increment de confiança que el poble ha depositat amb vosaltres? - Mai s'havien presentat tants partits.
Encara no em puc creure que tanta gent confie amb nosaltres, eixa nit estava molt emocionat. Des de la humilitat que nosaltres tenim, aquest recolzament es viu com una gran alegria i responsabilitat. Jo vinc d’estar en algunes eleccions on en la meua taula ens superaven partits com E2000 i me n’anava tocat a casa.  Crec que les passades eleccions la gent ha entés que som un partit amb un bon projecte i amb gent preparada.
De la quantitat de llistes en les passades eleccions, destacaria la presència dels dos partits independents d’urbanitzacions. El PP ha tensionat tant la corda amb les urbanitzacions; donant molts pocs serveis i pujant una barbaritat els impostos que era normal que es presentaren estos dos partits. La UPIB ja sabem qui son i d’on venen i la resta d’independents com PIBET o UCBET eren molt poca gent i molt desconegut el seu missatge. És molt anecdòtic que es presentaren tantes llistes, és veritat que mereix un bon anàlisi.


7.- Quin pronòstic faries per a les properes eleccions? - Eixirem de la crisis?
Espere que la situació es vaja estabilitzant, però segur que encara milions de persones ho van a passar malament durant molts anys. I mentres aquesta gent ho passe malament, tots hem d’estar al seu costat i fer polítiques d’inserció laboral per ajudar-los a eixir de la crisi. Sobretot cap a la gent jove i la gent poc qualificada de més de 45 anys.
Les properes eleccions finalitzarà la majoria absoluta del PP en la Generalitat i Compromís serà la segona força política amb molta diferència amb el PSPV. EUPV també pujarà molt, encara que crec que no serà una pujada tan espectacular com la nostra. En Bétera crec que el PP baixarà dels 4000 votants que tenen actualment a menys de 3000 i Compromís superarà els 2000 votants. EU possiblement entre i UPyD també entrarà. La UPIB baixarà molt, encara que no crec que desaparega. L’escenari tornarà a ser complexe.

8.- Com que has pres la decició de deixar el teu càrrec?
El deixe perquè la meua empresa em demana que agafe cada vegada més responsabilitats i en els temps que corren no puc negar-me a fer-ho i intentar aprofitar-ho per créixer professionalment. A més la resta del temps que em quede vull passar-lo amb el meu fill o dedicar-lo per a mi. Compromís és un projecte de molta gent i la gent que es queda al capdavant del projecte és magnífica. Me’n vaig tranquil i confiat en que ho faran molt be.

9.- Vas a continuar vinculat a la política i al teu partit?
Des d’una segona línia si. Estaré per a tot allò que necessiten i ells ho saben.

10.- Com veus el futur del partit, tant a nivell local com nacional?

Veig un gran futur. Gent amb molta experiència i totalment decidida a fer una política de baix cap a dalt. Des de les bases als òrgans de decisió. Compromís és una formula d’èxit i treballarem per que siga un gran partit al servei dels ciutadans, mai al revés. Bétera és molt complicada i caldrà molt de treball per superar al PP, però crec que ficant tantes ganes com tenim, sols és qüestió de temps.

Gràcies cosí pel teu temps!! - Dedicat al poble i a respondre aquesta entrevista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada