dissabte, 22 de juny del 2013

Estalviar

És l'administració de tots una empresa privada i ha d'estalviar?
Ara diuen estalvi a les retallades?
Per a evitar duplicitats és millor llevar competències autonòmiques o llevar ministeris?

Són qüestions a plantejar-se respecte a l'anunci que ahir va fer la Vicepresidenta del Govern amb les conclusions del Consell de Ministres.

Entenc que estalviar vol dir que tens més ingressos que despeses, en l'economia familiar, empresarial i també al sector públic. Fins i tot en l'empresa privada si no reparteixes els beneficis, tens més estalvi.
En lloc de retallar, ara li criden estalviar.

La qüestió és si tindre beneficis és l'objectiu de l'administració pública. La rendibilitat no hauria de ser la meta, al meu entendre, l'administració pública està per a donar servei públic i no per a guanyar diners.


Està clar que existeixen ineficiències en l'administració pública, que, segur que és molt gran i no solament abasta el que veiem. Un exemple tangible d'ineficàcia sería haver d'esperar mesos en la sanitat pública per a una operació de la vista.
Quant a serveis públics duplicats, crec que els cossos de seguretat de l'Estat amb un pressupost de 2.660 milions d'euros per a la Guàrdia Civil i 3.030 milions d'euros per a la Policia Nacional sumen 5.690 milions d'euros, que es diu rapid. Ací també podríem estalviar. El pressupost per al Mº de Sanitat són 415,07 milions d'euros i el d'Educació és de 2.561,18 milions. Si son competència autonòmica llavors pera que necessitem els Ministeris. No tocaría ara aprimar l'administració central?. Les autonomíes i els pobles  estàn més prop dels ciutadans que el ministeris.

Si l'Informe de la Comissió de Reforma de les Administracions Públiques diu ara que: "el tamaño del sector público en España no es mayor que el de otras Administraciones de nuestro entorno"

Segons El País: "La Generalitat valenciana crearà una comissió interdepartamental per a estudiar l'informe del Govern i estudiar què propostes són assumibles. El portaveu de l'Executiu valencià, José Ciscar, va indicar ahir que la supressió d'organismes, com la Sindicatura de Comptes o el Síndic de Greuges (equivalents al Tribunal de Comptes i al Defensor del Poble) no és vinculant, ja que necessitaria d'una reforma estatutària. La creació de centrals de compres, l'impuls de l'Administració electrònica o la supressió d'ens com el tribunal autonòmic de defensa de la competència ja s'han adoptat".


En qualsevol cas, la Vicepresidenta ha demanat explicar la reforma en el Congrés.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada