dimarts, 18 de juny del 2013

El sud d'Europa

Segons els del Nord, els del Sud
som els PIGS: S'ho menjem tot
(Portugal-Italy-Greece-Spain)
Interessant article el del número de juliol i agost de la revista Harvard.

Un professor americà estudiós dels assumptes europeus Peter A. Hall i  autor de l'article, fa un repàs a la crisi de l'euro i les diferències entre el Nord i el Sud d'Europa. La fam aguaita al sud d'Europa diu l'autor. I fa una critica a l'actitud que prenen els estats del nord.








Rescatats Grècia, Portugal i Irlanda, quan els europeus del nord també van rescatar als seus propis bancs, era políticament més convenient culpar dels problemes als governs del sud. 

Economia asimètrica o la Europa de les dos velocitats com ja s'ha parlat en alguna ocasió. 

Hi ha alguna alternativa?
En el futur immediat, coordinar la reactivació, relaxar l'austeritat en el sud i augmentar de la despesa pública en el nord. Però podria implicar transferències fiscals de nord a sud i aixó  és difícil de vendre als electors del nord, on els seus governs temen que si s'afluixen les seues exigències fiscals en el sud, el procés de reforma que volen es detindrà. Només quan els electors de tota Europa s'adonen que estan tots en el mateix vaixell van a prendre torns per remar junts. La pregunta és si van a adonar-se a temps.


Els europeus del sud estan farts dels seus líders. Molts volen la unió monetària sense austeritat, però açò no és actualment en l'oferta dels veïns del nord.

Si us interessa l'article, us deixe l'enllaç:







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada