diumenge, 1 de desembre del 2013

#Horizon2020


Val, sí, vaig amb retard, és un dels temes de més d'actualitat en el món de la recerca, la innovació i el desenvolupament tecnològic. 

És el nou programa marc de la Unió Europea, el VIII o més conegut com a Horitzó 2020Nou període plurianual, 7 anys més, des del 2014 a 2020.

Es tracta del principal instrument amb el qual la Comissió Europea finança la R+D+i. Un acord de novembre de 2011 entre El Parlament, la Comissió Europea i el Consell que xifra quasi en 80.000 milions d'euros el pressupost europeu per a aquest període. 

Els participants poden ser associacions d'investigació, universitats, empreses, consorcis industrials, centres tecnològics, etc...

També pots participar com a expert assessor en alguna de les àrees d'interès que encara estàn obertes.

Tres són les prioritats o objectius bàsics:

1.- Ciència excel·lent
2.- Lideratge Industrial
3.- Reptes Socials



El passat dia 21 de novembre, va ser oficialment aprovat per el Parlament. La primera proposta va ser rebutjada pel propi parlament al juny d'enguany. 

El Programa Marc Horitzó 2020 representa una forma radicalment nova i completa acostar-se a les polítiques de recerca i innovació de finançament de la UE . Les normes de participació i difusió estan dissenyats per aplicar aquest nou enfocament de manera que els investigadors i les empreses poden beneficiar-se en major mesura.
Les noves disposicions garanteixen que els tres objectius principals del nou Programa Marc -
integració de les ajudes a la innovació , la coherència de les normes i la simplificació en benefici dels participants - es realitzaran.
Una cadena d'innovació sense fissures.

Un conjunt únic de normes és ara aplicable a tota la cadena d'innovació, una nova e important
característica es, per exemple , la possibilitat de concedir subvencions a beneficiaris individuals , aixina com als nous règims de finançament, com ara la contractació precomercial i la contractació de caràcter innovador solucions, que es dirigeixen específicament a la innovació. 

El Reglament ha d'establir un marc jurídic comú per a la investigació abans separats. FP i
programes d'innovació (CIP). 

Direcció General de Recerca de la Comissió Europea.  Rue du Champ de Mars, 13 a Brussel·les

Les noves regles han estat fortament alineades amb el nou reglament financer, que va entrar en vigor el Gener de 2013 i que és aplicable a tots els programes de finançament de la UE . 
Finalment , el Reglament preveu la possibilitat de finançament acumulat entre Horitzó 2020 i altres programes de finançament de la UE.

Diuen que la simplificació serà una característica important d'Horitzó 2020.

Horitzó 2020 s'ha construït des del principi al voltant d'una simplificació radical de la seva arquitectura, normes, procediments i estratègia de control, per atraure aixina els millors investigadors i les empreses més innovadores.

El finançament de la recerca i la innovació per part de la UE és un procés altament competitiu. En resposta a les propostes, els consorcis de la indústria, el món acadèmic i altres actors presenten idees de projectes que són avaluats per grups d'experts independents. La Comissió entra a preparar les subvencions de les propostes seleccionades (taxa d'èxit d'un de cada cinc). 

Una vegada que tots els assumptes administratius i detalls tècnics s'han fixat, els acords de subvenció signats per consorcis reben prefinançament en l'inici del projecte i altres pagaments després de l'acceptació dels informes intermedis i finals.

Per als projectes de recerca i desenvolupament el percentatge de la contribució de la UE pot ser de fins al 100% dels costos subvencionables totals
Per la innovació projectes fins al 70 % dels costos, amb l'excepció de les persones jurídiques sense ànim de lucre que també pot rebre fins al 100 % en aquestes accions. 
En tots els casos, els costos indirectes seran coberts per una tarifa plana del 25% dels costos directes .

La simplificació en Horitzó 2020 té tres objectius generals :
• reduir la càrrega administrativa i els costos relacionats dels participants;
• accelerar tots els processos de proposta i gestió de les subvencions i
• Reduir la taxa d'error financer.

Dimensions de la simplificació:
- més fàcilitats per als participants identificar on hi ha oportunitats de finançament ;
- Un conjunt únic de normes de participació (que abasta qüestions com l'elegibilitat, l'avaluació, drets de propietat intel · lectual , etc) s'aplica a tot l'Horitzó 2020, les desviacions només son possible quan estiga justificat per necessitats específiques;
- Signatura electrònica de les subvencions i les seves modificacions, per simplificar i accelerar
els procediments administratius ;

Normes de finançament més senzilles, que tenen en compte les preferències de les parts interessades per al reemborsament dels costos de reals , incloent:
- El reemborsament dels costos directes més simple, amb una acceptació més àmplia de la
les pràctiques comptables habituals dels beneficiaris;
- La possibilitat d'utilitzar les despeses de personal unitaris (costos de personal mitjans) amb coherència de les pràctiques habituals de comptabilitat de costos dels beneficiaris;
- La supressió de les obligacions de registre del temps per al personal que treballa a temps complet en un projecte de la UE, i la simplificació dels requisits de registre del temps per a la resta del personal;
- Els costos indirectes coberts per una sola tarifa plana del 25% per eliminar una font important d'errors financers i la seva complexitat;
- Una reducció de la càrrega d'auditoria sobre els participants a través d'una estratègia de control ex-post amb èmfasi en la detecció de control i frau basat en el risc, un concepte únic d'auditoria per tots els serveis de la Comissió i una reducció del termini per a les auditories a posteriori de cinc a dos anys després del pagament del saldo final de cada projecte.

Seran auditats molts projectes grans.

Es crea una única plataforma on-line e-Horitzó2020 i la Comissió es compromet a no allargar més de 8 messos l'avaluació dels projectes. Temps definit com el període administratiu entre la presentació d'una proposta i la signatura de l'acord de subvenció.

Amb les regles Horitzó 2020:
No hi ha validacions complexes per la personalitat jurídica dels participants però hi haurà verificació de la capacitat financera.
Només al final es requerirà un certificat d'auditoria per a cada participant si els costos del projecte son superiors a 325.000 euros.

Les regles Horitzó 2020 també proporcionen molta més flexibilitat per adaptar els projectes en curs a les necessitats i circumstàncies canviants. 
Per exemple, pot passar que:
Un investigador d'un Centre Tecnològic i que es una persona clau en el projecte, comença a treballar per a una Universitat.
Aquest canvi s'ha de reflectir en la composició del consorci finançat per la UE per al projecte . Això significa una esmena al Conveni de Donació per tal d'afegir a la Universitat com beneficiari, i , possiblement, acabar la participació del Centre Tecnològic. Amb el 7PM, el coordinador del projecte s'enfrontaria a ajustos complexos, a causa de les diferències en el finançament les taxes i els mètodes de costos indirectes aplicats al Centre Tecnològic i a la Universitat. Aquestes modificacions seràn senzilles amb H2020 causa de la velocitat i el finançament únic els costos indirectes a tant alçat.

Bé que les primeres convocatòries s'esperen per a meitat d'aquest mes, esperem estar ben posicionats i en bones condicions perquè els nostres projectes siguen considerats i finançats per l'Horitzó 2020.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada