diumenge, 13 d’octubre del 2013

L'economia compartida


Diuen que les crisis econòmiques aguditzen l'enginy o creativitat pràctica de les persones.

La revista Science publicava al decembre de 1968 un article de l'écologista americà Garrett Hardin titulat "The Tragedy of the Commons" (la tragèdia dels comuns).



Es tractava d'un dilema en la que diversos individus, motivats solament per l'interès personal, acaben per destruir un recurs compartit limitat (el comú) encara que a cap d'ells, ja siga com a individus o en conjunt, els convinga que tal destrucció succeïsca.


La reflexió d'aquest biòleg es l'origen de la preocupacio existent pel creixement demogràfic i l'esgotament dels recursos naturals.

Un dels instints naturals de l'ésser humà és la capacitat de compartir i cooperar.

A finals de la dècada del 2000 i coincidint amb la recessió econòmica mundial i l'auge de les xarxes socials als EE.UU naix un nou concepte conegut com "Shared economy" o economia compartida.



Com detenir-la, titulava el Washintong Post el passat me de maig

Un model econòmic, el de mercat, posat en dubte per rics i sobretot per els pobres. Un model, al que no es pot fer un pols des de l'individualisme, sinó que cal rebentar des de la seua cúpula.

La revista Forbes també s'ha fet ressò del nou sistema col·laboratiuLa vella idea de l'acumulació material, tan arrelada en el consumidor occidental, està començant a canviar radicalment.

L'economia de mercat ve des de que existeixen els diners (inclós avnaç) però: "l'economia col·laborativa ha vingut per a quedar-se". Ja mou 26.000 milions de dòlars

Prompte, el que subscriu aquest bloc llançarà una plataforma col·laborativa online que intentarà contribuir i ser part d'aquesta nova economia que és inherent als humans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada