dijous, 2 de maig del 2013

DINERS NEGRES

Durant els dies passats, va saltar a la primera línia de debat polític la necessitat o no de tenir bitllets de 500eur.

Rubalcaba ha proposat eliminar-los amb l'objectiu de frenar el frau i a De Guindos no li sembla mala idea, també hen d'aclarir que la primera proposta va eixir de Cayo Lara.





Ahir també vam poder conèixer la notícia per la qual avui, el Banc Central Europeu comença a traure els nous bitllets de 5 eur i anirà retirant a poc a poc els vells.

Aquestes dues notícies, la de retirar els billets de 500 i la de fer nous billets de 5,  fan pensar sobre la meua vella teoria, i que vaig a intentar explicar-vos:




Els economistes, treballen amb un indicador que es diu producte interior brut o producte intern brut (PIB) és la suma de tots els béns i serveis finals produïts en un espai econòmic durant un període de temps determinat i que sol utilitzar-se per mesurar el creixement econòmic.


El PIB és una fórmula matemàtica que consisteix a sumar diferents conceptes de despesa:

PIB = C + D + I + X − M
PIB = consum privat + despesa pública + inversió + (exportacionsimportacions)
Sí, la despesa pública fa incrementar el PIB, les retallades el limiten.

Bé, l'euro, com a moneda d'ús comú, va entrar en funcionament l'any 2002, avanç, a 31 de decembre de 1.998, ja s'havien establert els tipus de canvi.

Si veiem l'evolució del PIB en % des d'1.995 fins a 2012 i comparem Espanya amb la Unió Monetària Europea, hi ha una dada curiosa. I és que els anys 1.999, 2.000 i 2.001 són els anys de major creixement % del PIB en aquests últims anys. Justament coincideix amb l'entrada de l'euro.



Veient l'evolució del PIB, sembla que els anys precedents al canvi de moneda, any 2.002, el PIB va augmentar considerablement (en %) tant a Espanya com en el conjunt de països de la zona euro.

Podria ser a causa de l'aflorament de l'anomenat diner negre o economia submergida?. 
Van contribuir els beneficiaris del diner negre a incrementar el consum privat?

Seria possible que el Banc Central Europeu obligara cada "X anys" a canviar tots els bitllets i monedes en circulació i passar pel banc per a canviar-los?. Es podria aplicar ací el que diuen els analistes tècnics o xartistes en borsa, "la història tendeix a repetir-se"?.


Són preguntes que em plantege i que llance a l'aire sense cap altra finalitat que reflexionar sobre el tema.
Simplement, se m'ha ocorregut cercar i comparar unes dades macroeconòmiques, i pense que, corroboren la meua teoria.

Com sempre, açò és únicament la meua opinió personal.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada