dimarts, 16 d’abril del 2013

SUPERÀVIT FAMILIAR

No se si avui, que hem conegut les nefastes previsions que el FMI ens augura, és el millor moment per a fer la comparativa que se m'ha ocorregut, però crec, que d'altra banda, és un bon exercici per veure-ho junts.


És un intent de comparar el poder adquisitiu de les famílies de diferents països respecte dels preus  dels productes i serveis que eixes famílies consumeixen. És algo aixina com el comprovar la qualitat de vida de les famílies en els diferents països  i veure si es veritat aixó de que "conforme el nas el compàs".

La comparativa està feta sobre la base de dos estudis estadístics de la Comissió Europea i que realitza un organisme equivalent a l'INE d'Espanya que es diu Eurostat. Les dades de l'estudi corresponen a l'any 2011 però bé, crec que ens pot donar una idea.


Imaginem que un sou equitatiu al món són 100 euros al mes i que el preu de tots béns i serveis que consumim al mes també són 100. A partir d'ací veurem com hi ha diversitat en els preus dels béns i serveis així com també dels salaris als diferents països u estats.
.



Sí, ho he tornat a comprovar, els preus a Dinamarca són més cars que els ingressos familiars.

D'entre els qui entren en la comparativa, el país amb una major qualitat de vida és el xicotet Luxemburg. El que pitjor relació sous vs preus seria Sèrbia. A Espanya estaríem en la mitja. Sense contar, clar, les diferències socials (són mitjanes). Si veiem els preus individualitzats, a Espanya, per exemple, les comunicacions se disparen en comparació amb altres països. 

Si  Alemanya és la referència, encara ens queda un 16% per tindre superàvit del 17% a  final de mes no?. 

Per al càlcul, s'han equiparat els preus segons l'Eurostat.

El preu dels serveis són amb impostos indirectes inclosos (I.V.A. a Espanya) i es composen de:

1.- Aliments i begudes no alcohòliques: pa, carn, peix, formatge, llet, ous, olis i grasses, fruites, verdures, creïlles i altres aliments, begudes no alcohòliques.

2.- Begudes alcohòliques i tabac: l'alcohol, cervesa, tabac i narcòtics.

3.- Roba: materials de la roba, dels homes, roba de dona, els xiquets i bebès; altres articles de roba i accessoris de vestir (no inclou la neteja, reparació i lloguer de peces de vestir).

4.- Calçat: dels homes, de les dones, dels xiquets i bebès (no inclou reparació i lloguer de calçat).

5.- Electricitat, gas i altres combustibles: electricitat, gas, combustibles líquids, combustibles sòlids i l'energia de calor (tot per a l'ús domèstic).

6.- Mobles i decoració, catifes i altres revestiments de sòls: mobles de cuina, mobles de dormitori, sala d'estar i menjador, mobles, altres mobles i estris, catifes i altres recobriments per a sòls (no inclou la reparació de mobiliari, accessoris i revestiments per al sòl).

7.- Aparells electrodomèstics: frigorífics i congeladors, llavadores, rentavaixelles, cuines, forns microones, aspiradores, cafeteres, teteres, torradores, etc (no inclou la reparació d'electrodomèstics).

8.- L'electrònica de consum: televisors, reproductors de DVD, receptors, sistemes d'àudio, reproductors de MP3, càmeres, càmeres de vídeo, computadores d'escriptori i portàtils, monitors, impressores, escáners, programari, CDs de música, pel·lícules en DVD, CDs, DVDs buits, etc (no inclou la reparació d'aquests equips ).

9.- Equip de transport personal: automòbils; motocicletes i bicicletes (no inclou manteniment i reparació d'equip de transport personal, recanvis i combustibles).

10.- Serveis de transport: Transport de passatgers per ferrocarril, per carretera, per aire, per mar i vies navegables interiors i altres serveis de transport adquirits (per exemple, falten serveis d'equipatge, serveis de mudances).

11.- Comunicació: els serveis postals, telèfon i equip de fax, serveis de telèfon i de telefax.

12.- Restaurants i hotels: restaurants, cafeteries, bars, bars, cantines, hotels, albergs juvenils, etc.

Fonts: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada