diumenge, 13 de gener del 2013

CAP A ON VA EL MON?


Un organisme que es diu "Atlantic Council" i que es dedica a promoure la cooperació entre Amèrica i Europa (cooperació trasatlàntica), la seguretat internacional i l'estabilitat política i econòmica a nivell mundial. Així com també del futur de l'OTAN i de la seguretat energètica (El petroli?). I que a més no són partidistes, és a dir, són independents.
A nivell mundial compten amb una àmplia xarxa d'empreses (o membres corporatius com diuen ells) i màxims representants de companyes, que els assessoren. Tots ells formen part del Programa Corporatiu, és com ells li criden.

Bé doncs aquesta gent ha publicat un informe, on diuen com serà el món d'ací al any 2.030.

Opine que aquest informe és de gran rellevància perquè, almenys, el govern dels Estats Units crec que es va a posar a treballar en aquesta direcció, i per tant, també crec que la resta del món. A més té el vistiplau de la CIA amb la qual cosa em reafirme amb la meua opinió.

Tot açò és molt relatiu. Es tracta del món del futur? o el món al que ens volen portar?. 
Ells diuen que no intenten predir el futur, el seu objectiu és proporcionar un marc per pensar sobre els futurs possibles i les seves implicacions.
No m'ho he llegit tot, però en RESUM:
Primer de tot és que en el 2030 ni els EE.UU ni Xina (com pensàvem) tindrà l'hegemonia mundial. No hi haurà cap país hegemònic.
MEGATENDENCIES:
1.- Més poder Individual: Més autosuficiència dels individus a causa de la reducció de la pobresa, el creixement mundial de la classe mitjana, un major nivell d'estudis, l'ús generalitzat de les noves comunicacions i tecnologies, i els avanços sanitaris.
2.- Disseminació del poder: No hi haurà cap poder hegemònic. El poder es desplaçarà a les xarxes i coalicions en un món multipolar.
3.- Patrons demogràfics: L'arc d'inestabilitat demogràfica es fa més estret. El creixement econòmic podria disminuir pel "envelliment" dels països. El 60% de la població mundial viurà en zones urbanes, la migració augmentarà.
4.- Menjar, aigua i energia: La demanda d'aquests recursos creixerà substancialment a causa d'un augment en la població mundial. Fer front als problemes relatius a una mercaderia estarà vinculada a l'oferta i la demanda dels altres. És a dir, s'incrementaran els problemes d'aigua i energia que avui dia ja existeixen.
MOTIVADORS DEL CANVI:
1.- Propensos a les crisis Económiques Globals: La volatilitat global i els desequilibris entre els actors amb diferents interessos econòmics pot resultar en el col·lapse? O major multipolaritat pot conduir a augmentar la resistència en el ordre econòmic mundial?
2.- Gap de Governabilitat: Els governs i les institucions seran capaços d'adaptar-se prou ràpid per a aprofitar el canvi en lloc de ser aclaparat, saturats per ells?
3.- Potencial per a l'augment dels conflictes: Els canvis ràpids i els canvis en el poder portaran a més conflictes intraestatals i interestatals?
4.- Gran inestabilitat regional: Serà la inestabilitat regional, especialment en l'Orient Mitjà i Àsia del Sud, en estendre's i crear inseguretat global?
5.- Impacte de les noves Tecnologies: Seran els avanços tecnològics capaços de desenvolupar a temps per a impulsar la productivitat econòmica i resoldre els problemes causats ​​per una població mundial en creixement, la ràpida urbanització, i el canvi climàtic?
6.- El paper dels EE.UU: Serà capaç els EUA de treballar amb nous socis per a reinventar el sistema internacional?

POSSIBLES MONS:
1.- Motors parats: En el pitjor dels casos, els riscos d'augment dels conflictes interestatals. Els EUA es tanca i la globalització se estanca.
2.- Fusió: En el millor dels casos, Xina i EUA col·laboren en una sèrie de qüestions, donant lloc a una major cooperació global.
3.- El coeficient Gini es desborda: Les desigualtats exploten, ja que alguns països es converteixen en guanyadors i uns altres fracassen. Les desigualtats dins dels països fan augmentar les tensions socials. Sense desenganxar-se completament, els EUA ja no és el "Policia global".
4.- Món no estatal: Impulsat per les noves tecnologies, els actors no estatals prenen la iniciativa per a enfrontar els desafiaments globals.

Al youtube hi ha una sèrie de vídeos (en anglès) sobre el tema.

Els humans, sempre pensant en el futur. Encara no sabem el que soparem demà però ja estem pensant com serà el món del futur.

Carpe diem

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada